Karbanátky z mletého masa a ovesných vloček

karbanatky500 g mletého masa (může být vepřové-hovězí nebo jen hovězí či krůtí)
200 - 250 g ovesných vloček (mohou být i jemné)
1-2 vejce (případně můžete úplně nahradit nebo částečně zkombinovat s namočenými chia semínky), koření dle chuti (bazalka, libeček, tymián, petrželka, pažika, čerstvý či sušený česnek), máte-li rádi pikantní špetka chilli, kayenského pepře nebo jemně nastrouhaný zázvor, trocha vody

Maso, vejce (chia semínka již namočená ve vodě a ve formě rosolu "slizu"), ovesné vločky (můžete rozmixovat nebo nadrtit, ale lze nechat i celé a karbanátky budou mít poté hrubší konzistenci - těsíčko nebude tak jemné a kašovité) smícháme v míse a důkladně prohněteme rukama nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Dle množství vloček, vajec či použití chia semínek a množství vody získáme buď více kašovitou (jemnou) hmotu - těsíčko - nebo naopak tužší, z které se budou karbanátky či placičky lépe tvarovat. Poté pokládáme na pečící plech vyložený pečícím papírem nebo pečící fólií. Případně lze i "smažit" na kvalitní teflonové pánvi bez přídavku tuku. Dle Vaší chuti a kreativity můžete přidat např. trochu zelené cibulky či pažitky dovnitř či na ozdobení před konečným servírováním. Podávejte se zeleninovým salátem, oblohou nebo s plátkem žitného chleba.