Bezlepkový beránek

(bez lepku, bez ořechů)

180 g bezlepkové mouky Jizerka
100 g cukru nerafinovaného (třtinový, březový)
80 g másla
2 vejce
1 vanilkový cukr bio
1 lžička prášku do pečiva bezlepku (bez fosfátů, vinný kámen)
citronová kůra (ideálně z bio citronu)

Žloutky, cukr a máslo vyšleháme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec vmícháme tuhý sníh. Nalijeme do vymazané a vysypané formy (na vysypání můžete použít i strouhaný kokos), pečeme asi 45 minut.

Velikonoční beránek z piškotového těsta

8 lžic hrubé mouky (ideálně celozrnné), 5 lžic moučkového cukru, 5 vajec, 2 lžíce horké vody, strouhaná citrónová kůra, vanilkový cukr, máslo k vymazání formy a hrubou mouku k vysypání formy

Žloutky smícháme s moučkovým cukrem, přidáme 2 lžíce horké vody. Pomalu vmícháme hrubou mouku, citrónovou kůru, vanilkový cukr. Nakonec přidáme pevný sníh z bílků. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Velikonoční beránek na dietní způsob

250 g rostlinného tuku, 750 g hrubé mouky, 60 g umělého sladidla, 75 g škrobové moučky, 100 g mletých ořechů, rozinky, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, máslo k vymazání formy a hrubou mouku k vysypání formy

Umleté ořechy opražíme na lžičce tuku a necháme je vychladnout. Mezitím si ušleháme tuhý sníh z bílků, který osladíme umělým sladidlem. Do sněhu vmícháme oříšky a mouku. Přimícháme škrobovou moučku, kypřící prášek a sůl. Poté přidáme rozpuštěný rostlinný tuk do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Jarní štíhlé nudle se sýrem

1 balení Štíhlých nudlí Šmakoun (Tesco), 1 balení čerstvého sýra Philadelphia light (lze použít i sýr Lučina linie), 50 g šunky (nemusí být nutně), 150 g zmraženého hrášku, 1 stroužek česneku, 2 kávové lžičky olivového oleje, čerstvá pažitka sůl, čerstvě mletý pepř

Na větší pánvi rozehřejte olej a přidejte prolisovaný česnek. Zlehka opečte a dejte pozor, aby česnek nezhnědl (byl by hořký). Přidejte nerozmražený hrášek zhruba 150 g, osolte, opepřete a krátce orestujte. Přidejte nadrobno nasekanou šunku a sýr Philadelphia. Sýr se rozpustí a vytvoří omáčku. Krátce prohřejte a přidejte nudle. Předem je vyndejte na větší talíř z plastového obalu a rukama oddělte od sebe (pokud byste je dali od omáčky tak, jak jsou, polámaly by se).

Zdroj: www.smakoun.eu

Velikonoční nádivka - ŠMAKOUN

3 rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme vroucím mlékem, přidáme máslo, sůl, muškátový květ, pepř. Pak přidáme na jemno nakrájeného ŠMAKOUNA a zelenou nať. Nakonec přidejte tuhý sníh z bílků, opatrně zamíchejte a dejte do vymaštěné formy. Pečeme dozlatova. Podáváme se zeleninovým nebo okurkovým salátem.

Odlehčená velikonoční nádivka (6 porcí)

160 g rohlíků (4 kusy), 200 ml mléka, 4 vejce - zvlášť bílky a žloutky, 100 g smackera (www.smacker.cz) základního nastrouhaného nahrubo (nemáte-li, použijte 100 g vařeného kuřecího masa, energetická hodnota na 1 porci pak bude o 30 kJ vyšší), 200 g kladenské pečeně vcelku nakrájené na drobné kostky, 100 g mrkve nastrouhané nahrubo, 70 g cibulové natě (z 1 svazku jarní cibulky), 50 g baby špenátu, 15 g bazalky, 150 g bílého jogurtu, 2 stroužky česneku, 20 g másla 1 prášku do pečiva, 1/ 4 lžičky muškátového květu

Rohlíky nakrájejte na kostičky a pokropte mlékem. Přidejte kladenskou pečeni, smackera, mrkev, pokrájenou cibulovou nať a nahrubo nasekaný špenát a bazalku. Posypejte práškem do pečiva. V misce ušlehejte žloutky s česnekem, muškátovým květem a jogurtem. Promíchejte s rohlíkovou hmotou. Nakonec lehce vmíchejte ušlehané bílky. Do pekáčku o velikosti 25×35 cm dejte pečící papír a na něj rozprostřete směs. Uhlaďte a navrch dejte vločky másla. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 40 minut.

1 porce: 1215 kJ, 17,6g bílkovin, 14,8g tuky, 21g sacharidy

Jáhelník se švestkami a jablky

1 dortová forma, vhodné pro vegetariány, bezlepkové, slazeno sušeným a rýžovým sirupem

150 g jáhel nebo 3 kg uvařené jáhelné kaše
8-10 lžic medu, rýžového biosirupu nebo agáve sirupu (lze i javorový sirup)
200 g sušených švestek (ideálně v bio kvalitě neproslazované) - předem je na několik hodin namočte
2 lžíce skořice, 100 g rozinek, 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového (bio)pudinku nebo např. zn. Alnatura pudink

Uvařte jáhelnou kaši: 150 g vypraných jáhel zalijte 750 ml tekutiny, tj. cca 1 díl jáhe na 4 díly tekutiny. Můžete použít mléko (ideálně v bio kvalitě), obilný nápoj (rýžový, špaldový apod.) nebo máte-li rádi ovocnou chuť, tak jablečný mošt. Nechte kaši částečně vychladnou a promíchejte se sirupem nebo s medem. Ochutnejte a doslazujte podle vaší chuti – agáve sirupu stačí cca o 2 lžíce méně, pokud jste vařili s moštem, budete potřebovat méně doslazovat.
Do vymazané formy na dno namačkejte polovinu oslazených vychladlých jáhel. Na ně naskládejte okapané, předem namočené sušené švestky.
Strouhaná jablka smíchejte se skořicí, rozinkami a pudinkem a vytvořte z toho další vrstvu. Na jablka dejte druhou polovinu jáhel. Na ně naskládejte okapané, předem namočené sušené švestky.
Na jablka dejte druhou polovinu jáhel. Povrch můžete před pečením pokapat ovesnou nebo jinou smetanou.
Dejte zapéct cca na 35-40 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Povrch ke konci zezlátnout pod grilem.

Jáhlová bábovka

1 hrnek BIO jahel, 3 hrnky vody, špetka soli, 1 šálek Promavelu (sójové mléko), (můžeme použít amasaké), 1 šálek rozinek, 1 šálek BIO strouhaného kokosu, citrónová kůra, 2 PL olivového oleje minutka (instantní kaše)

Jáhly vypereme ve vodě a vaříme ve slané vodě asi 30 minut. Po uvaření je rozmixujeme s Promavelem. Přidáme rozinky, citrónovou kůru, olej, kokos a zahustíme instantní kaší. Z těsta uválíme váleček a prsty ho natlačíme do bábovkové formy. Po dopečení můžeme polít čokoládovou nebo karobovou polevou.