Bramborový salát lehký

1 kg brambor, 1 mrkev, 3 kyselé okurky, 1 cibule (je možné koupit jako připravenou směs na bramborový salát ve sklenici), 1 vařené vejce, 200 g bílého jogurtu, 200 g pomazánkového másla (např. Bio Amálka – k dostání v Tesco řetězcích), sůl

Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, stejně tak nakrájíme uvařenou mrkev, kyselé okurky, cibuli (tu nakrájíme na jemno) a nezapomeneme na vajíčko. V misce stranou dobře promícháme jogurt a pomazánkové máslo ( zprvu se obě suroviny nebudou chtít lehce smíchat, proto je potřeba vytrvat až se vytvoří směs, velmi podobná běžné majonéze). Osolíme a můžeme přidat i bylinkovou směs ( česnekové, tzatziky, apod...). Vše smícháme, necháme odstát, ideálně

2-3 hodiny (ne však déle, jelikož v našem bramborovém salátu nepoužíváme chemii, mohlo by se stát, že jogurt začne přirozeně uvolňovat syrovátku a salát by zřídl) před podáváním na stůl.

"Lehce" smažený kapr

100 g kapra (tak 2 ks užší podkovy)

Směs na obalení: ½ vejce smícháme s 20 g strouhaného Eidamu 20% a smažíme v alobalu potřeném olejem. Ušetříme tak cca 100 g strouhanky a 100 g i na oleji. Opravdu výrazně „lehčí" varianta.

Vánoční kuba

250 g krup, cca 50 g sušených hub, cca 6-8 stroužků česneku, 1 cibule, 1-2 lžičky majoránky, 50 g másla (pro lehčí variantu Lukana/Flora light či Perla či palmový tuk), máslo na vymazání pekáčku, sůl, pepř

Spařené a dobře propláchnuté kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme je a omastíme polovičním množstvím másla. Houby namočíme do vody a když změknou, scedíme je (vodu z nich nevyléváme) a drobně nakrájíme. Mezitím zpěníme na zbývajícím másle drobně nakrájenou cibuli s jemně nasekaným česnekem, přidáme houby a podle potřeby je podléváme vodou, v níž se máčely, a dusíme je doměkka. Vmícháme je pak do uvařených krup, podle chuti ještě osolíme, opepříme, přidáme majoránku a dobře promícháme. Směs dáme do máslem vymazaného pekáčku a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 - 30 minut dozlatova. Podáváme s kyselými okurkami nebo kysaným zelím.

Ovesné kuličky (nepečené cukroví)

150 g ovesných vloček, 150 g másla, 100 g třtinového cukru, 3 lžíce karobu nebo kakaa,1 vanilkový cukr

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hmotu, ze které tvoříme malé kuličky. Kuličky obalujeme podle chuti v kokosu, v sezamových semínkách, v mletých vlašských ořechách. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout. Do těsta můžeme přidat rozinky.

Ovesné sušenky (cca 18 kousků)

50g másla (nebo 4 lžíce rostlinného oleje), 25g ovesných vloček, 55g ovesné mouky nebo nadrcených (ale opravdu nadrcených!) vloček, 1 špetka kypřícího prášku (lépe vinný kámen – náhražka klasického kypřícího prášku k dostání v prodejnách zdravé výživy, či DM drogerie kypřící prášek zn. Alnatura), trochu vody, 3-4 lžíce javorového (či agávového) sirupu, papír pečení

Máslo nechte na 1-2 minuty rozpustit v zakryté nádobě v mikrovlnné troubě či na sporáku. Přidejte zbývající přísady a dobře promíchejte, až vznikne hladká směs. Směs si můžete rozdělit na 3 stejné části a z jedné části udělejte 6 kuliček a vytvarujte do kulatých sušenek. Dejte na pečící papír a pečte v rozpálené troubě cca 10 minut, dokud povrch sušenek lehce nezezlátne.