Sýrové jednohubky

Pokrájet na kostičky 20 – 30 % tuku v sušině Eidam, na něj dát kostičku ananasu či černou olivu dle chuti a propíchnout ozdobným párátkem. Výborně chutná posoleno celerovou solí.

Česneková tofu pomazánka

1-2 kostky tofu natural, koření dle vlastního výběru (bazalka, saturejka, kari, bílý pepř..), 1 velká cibule, olej, vinný ocet či jablečný, 1 lžíce kokosového krému, 1-2 lžíce kukuřičného škrobu,

sójová omáčka, trocha šťávy ze zázvoru, voda, česnek (dle chuti a síly ½ či celou hlavu)

Do vody dáme koření a trochu soli, přivedeme do varu a přidáme naturální tofu. Povaříme asi 10 minut a vyjmeme. Zbytek vody scedíme a koření vyhodíme. Do trochy vývaru z koření zavaříme kukuřičný škrob rozmíchaný v troše studené vody a přidáme k tofu. Doplníme cilublkou orestovanou do sklovata na oleji, octe, sójovou omáčkou, šťávou ze zázvorou a lžící kokosového krému (není-li, lze přidat trochu kokosového mléka nebo strouhaného kokosu pro chuť). Vše důkladně rozmixujeme a přidáme i rozmačkaný česnek. Podáváme na celozrnném pečivu.

Celerovomrkvová pomazánka

1 větší mrkev, 1 malý celer, 30 g lehké majolky, 150 g nízkotučného jogurtu, sůl, pepř, citronová šťáva (z chemicky neošetřeného/bio citronu), mandarinky či ananas na ozdobení.

Mrkev i celer nastrouháme na tenké nudličky. Celeru by mělo být dvakrát více než mrkve. Smícháme s majolkou a tvarohem. Ušleháme dohladka. Ochutíme solí a citronovou šťávou. Místo ní můžete použít také mandarinkovou šťávu. Tip: Podávejte zdobené loupanými mandarinkami nebo na kostičky nakrájeným ananasem na tmavé bagetě či jiném celozrnném pečivu.

Novoroční čočka na kyselo

400 g čočky, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladce namleté špaldové mouky, 1 lžíce octa nebo šťávy z citrónu, 1 lžička třtinového cukru a soli

Čočku propláchněte a naložte do vodní lázně přes noc (minimálně však 3 hodiny). Pak ji znovu propláchněte a zalijte horkou vodou asi tak 1 cm nad čočku. Vařte do měkka, přibližně 20 minut. Mezitím nasekejte cibulku na drobno a orestujte ji zlehka na másle. Poté zasypte moukou a zalijte troškou studené vody a promíchejte, aby se netvořily žmolky. Vlijte do hotové čočky, dochuťte octem nebo šťávou z citrónu, cukrem a solí, a promíchejte.

Tip: K takto připravené čočce se hodí vajíčko na tvrdo, nakládaná červená řepa a nezapomínejte ani na kousek zeleniny.